Annonce

Annonce

Mejetærsker høster vårbyg

Alle dyrkningsmetoder, der suger CO2 ud af luften og binder det som kulstof/humus i jorden, burde belønnes, mener Kirsten Ramsgaard Bjerge. Arkivfoto: ØL

Tak for at deltage i debatten om at omlægge landbruget

DEBAT: Tak til alle, der deltager i debatten om løsninger, til at omlægge landbruget, så det overholder alle de planetærer grænser.

Af: Kirsten Ramsgaard Bjerge, økologisk landmand og tidligere køkkenleder på Vestjyllands Højskole

Tak for debatten om DOK-forsøgene til Klaus Loehr-Petersen, Lars Skytte og alle andre, der deltager. Tak for ugens indlæg om kompost af Erik Kristensen fra ØkologiRådgivning Danmark.

Tak for debatten om rapporten 'Fra Foder til Føde ll' til Bertel Hestbjerg, Fie Wedersøe Graugaard og alle andre, der har deltaget.

Tænk, hvis vi brugte disse redskaber: kompost og nogle af forslagene fra rapporten 'Fra Foder til Føde ll' til at skabe et bæredygtigt landbrug, som overholder alle planetærer grænser.

Tænk på, hvad der bruges af penge på at beregne CO2-belastningen fra landbrug - beregninger, som alligevel ikke er pålidelige. Det er umuligt at få alle de biologiske processer med i et regneark.

Nogle landmænd opbygger kulstof/humus i jorden med deres dyrkningsmetoder, bl.a. biodynamiske landbrugsmetoder - se DOK-forsøgene. Det reducerer CO2, men det modregnes ikke i CO2-beregningerne.

Alle dyrkningsmetoder, der suger CO2 ud af luften og binder det som kulstof/humus i jorden, burde belønnes. Industrien kunne købe CO2-kvoter af dem.

I går var jeg til en udsolgt koncert og samtalecafé i Ringkøbing Kirke. Den handlede om klimasorg; alle har en tyngende klimasorg, nogle har mareridt.

Der skal handles! Men ikke på en måde, så vi lukker de landbrug, som opbygger kulstof/humus, bl.a. biodynamisk landbrug, hvilket jeg kan være bange for med det nuværende afgiftsudspil.

Med håbet om at alle i landbruget vil samarbejde om en god løsning på miljøkrisen i landbruget.

Flere artikler fra samme sektion

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26-04-2024 3 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider